Et menneske i limbo
Salim lever i skyggelandUten bolig, uten nettverk, uten arbeid.
Samfunnslivet
Sarpol-e Zahab, Kermanshah
Sarpol-e Zahab, Kermanshah
Da krigen mellom Iran og Irak startet i september 1980, var Salim fremdeles bare seks år gammel.
Til sammen var de 11 søsken. To av dem er døde nå.
Etter bombetoktene brant landsbyen ned. Folket som flyktet måtte bo ute i telt eller i skur med jordgulv, oppe i fjellene.
Dyrene som var ute på markene ble drept av bombene. Dermed ble livsgrunnlaget - kyrne og sauene - tatt fra dem, forteller Salim.
De fleste i landsbyen tilhørte den monoteistiske religionen Yarsan. En religion som ble grunnlagt i på 1300-tallet i Vest-Iran, i provinsen Kermanshah.
Yarsan er mer beslektet med kristendom enn med islam, og har fellestrekk med Yazidi.
Da Salim var 10 år ble flykningene sendt til den kurdiske flyktningleiren Altash, i ørkenområdene vest i Irak, utenfor Ramadi.
Livet på landet
Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første sideIran er et jordskjelvområde
Iran er et jordskjelvområde
I 1990 rammet et av de verste jordskjelvene i Iran Gilan, i provinsen Zanjan - med en styrke på 7,7 på Richters skala. Provinsen ligger vel 50 mil fra der Salim bodde. 37 000 mennesker døde og 300.000 ble skadd. En halv million mennesker ble hjemløse. 2000 landsbyer ble rammet.
Mange husker sikkert fremdeles da den historiske byen Bam ble rammet i 2003. Jordskjelvet krevde rundt 25 000 menneskeliv.
I 2017 rammet et nytt jordskjelv 41 landsbyer i regionen der Salim vokste opp. Sarpol-e Zahab var en av byene som ble rammet. Flere av Salims søsken bodde fremdeles der da.
Tilbake til byen
Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første sideGårdshus
Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første sideVann- og avløpsetaten Oslo kommune:Drikkevannsoppsyn
Så de kom og rev Salims hardt tiltrengte husvære. Og det omtrent når det begynte å bli vinterklart.
Goodbye Oslo
Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første side Gå til første sideBilder fra sidelinja
Bilder fra sidelinja
Fast inntekt og opparbeidet rett til sykepenger, pensjon, ferier og betalte permisjoner – goder flertallet tar for gitt.
Uten denne tilgangen, blir du utelatt i fortellingen om verdens beste land å bo i.
Dette er den fjerde av flere FOTODOKUMENTARER for å vise noen av konsekvensene av å leve på utsiden av arbeidslivet.
Du vil komme til å møte folk som lever stille liv på fellesskapets sidelinje. De er mange, og de viser ingen tegn til å bli færre.
Politikere fra hele spekteret sier de er bekymret, likevel er de drøye 400 000 som står utenfor arbeidslivet et sjeldent debattema.
Gjennom bilder, tekst og lyd ønsker vi å gi menneskene et ansikt. Noen overlever i innbitt kampmodus. Andre bærer hjertet utenpå skjorta. Selv om mange har mistet troen på endring, har alle et ønske om å minne om at joda, de er her ennå.
Til dem vil vi si, takk for at dere åpent stiller opp.
Dere er modige, og sterke.
Salim er den fjerde i serien.
Larsia er sigøyner i Norge: – Jeg skammer meg ikke for å tigge for min datter
Uføre Veronica ble mobbet hele barndommen: – Mange dager orker jeg ikke stå opp
Amir (26) er papirløs: - Tenk om jeg kunne få studere eller jobbe